Recent a fost dat publicitatii un nou studiu care dovedeste ca fumatul la mana a treia este un lucru real si ca ar putea sa dauneze grav sanatatii familiei si prietenilor tai.
Poate ca inca nu realizezi toate lucrurile bune care se intampla organismului tau atunci cand renunti definitiv la fumat. Desi multi oameni nu au aflat inca despre modul in care fumatul iti poate distruge aspectul fizic si te poate supune unui risc mare de diabet, majoritatea populatiei a auzit ca fumatul pasiv (asa numitul „fumat la mana a doua”) ii supune si pe nefumatori la multe riscuri.
Asa ca azi venim cu o serie de informatii complet noi: fumatul la mana a treia este, cel mai probabil, mortal, la fel ca si alte forme de fumat, potrivit unui nou studiu alarmant de la Universitatea California, Riverside.
La mult timp dupa ce ai stins o tigara, toxinele din compozitia ei inca persista pe covoare, mobilier, lenjeria de pat, haine, piele si par si pot dauna grav sanatatii celor care petrec timp in acel mediu, scrie rd.com.
Fumul de la tigari se acumuleaza pe suprafete, reactioneaza cu aerul si se transforma in substante chimice cancerigene, explica autorii studiului. Aceste toxine pot sa ramana pe suprafetele din incapere chiar si ani de zile si nu numai ca nu au un miros detectabil, ci sunt si rezistente chiar si la cei mai puternici agenti de curatare.
Astfel, cercetatorii Yuxin Chen si Manuela Martins-Green, impreuna cu studentul Neema Adhami, au decis sa testeze daca acesti compusi ar putea reprezenta sau nu probleme de sanatate.
Vreme de sase luni, ei au expus soarecii de laborator la agenti cancerigeni, iar rezultatele au fost alarmante. In decurs de o luna de la expunerea la fumatul la mana a treia („thirdhand smoke”), cercetatorii au inceput sa detecteze efectele nocive asupra soarecilor, care au continuat sa se intensifice pe durata studiului. Soarecii studiati au suferit:
deteriorarea celulelor ficatului,
deteriorarea celulelor creierului,
niveluri crescute de cortizol (supranumit hormonul stresului, care este asociat, printre altele, cu cresterea in greutate),
slabirea sistemului imunitar,
cresterea rezistentei la insulina.
Ultimele trei caracteristici sunt toate asociate cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Desi studiile au fost efectuate pe soareci de laborator in circumstante care au exagerat usor expunerea tipica din lumea reala in care traim, cercetatorii cred ca aceasta dinamica prezinta o importanta consecinta potentiala a expunerii pe termen lung la fumatul la mana a treia.
Cercetatorii subliniaza ca nu se stie aproape nimic despre efectele expunerii la fumatul la mana a treia de-a lungul timpului, asa ca studiul lor „poate servi pentru a educa publicul in legatura cu pericolele fumatului la mana a treia”, au spus oamenii de stiinta.